Tarta kajmakowa z bananami

by - 11:22

Zaległy post urodzinowy, a jak urodziny to i ciacho. Szybkie, tanie i smaczne. Tarta kajmakowo-bananowa. Zainspirowałam się przepisem Zosi z makecookingeasier. 
Potrzebujemy:
250 g herbatników pełnoziarnistych
50 g miękkiego masła
5 bananów
250 ml śmietanki kremówki (schłodzonej)
2 łyżki cukru pudru
1 puszka masy krówkowej kajmakowej (ok. 400 g)

Jak to zrobić:
Herbatniki mielimy w mikserze na drobne okruchy, dodajemy masło łącząc składniki. Przygotowane ciasto, przekładamy do wysmarowanej masłem formy do tart, możemy tez użyć papieru do pieczenia i rozłożyć na tartownicy. Mocno musimy dociskać dno. Kruchy spód schładzamy w lodówce (ok. 4 h).Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder. Masę kajmakową podgrzewamy w małym garnku. Na schłodzony spód ciasta przekładamy ostudzony kajmak, pokrojone w plastry banany i na koniec kładziemy ubitą śmietaną. Przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.










You May Also Like

0 komentarze

https://www.instagram.com/cookbookbyfaye/