Placki ziemniaczane na bogato
Placki ziemniaczane można podawać w różnych wersjach, tym razem mam dla Was wersje na bogato czyli z dodatkiem sosu gulaszowego i bigosem. Moja mama często robi też pyszną kapustę z boczkiem i cebulką do tego.
POTRZEBUJEMY:
- ziemniaki (wg uznania)
- 2 jajka
- sól, pieprz
- mięso wołowe ok 500g
- cebula
- pieczarki
- czosnek
- 1½ szklanki bulionu wołowego
- czerwona słodka papryka
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg kapusty białej
- kiełbasa podwawelska
- ziele angielskie
- liście laurowe
- śmietana
- olej
Placki:
Ziemniaki trzemy na średnich oczkach, dodajemy jajko, sól, pieprz, mieszamy i smażymy.
Bigos:
Kapustę kiszoną płuczemy (tylko, jeśli jest bardzo kwaśna), osączamy, kroimy drobno i przekładamy do garnka. Kapustę białą oczyszczamy z zewnętrznych liści, szatkujemy i łączymy z kiszoną. Solimy i gotujemy do miękkości (ok. 30min.).
Dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz przyprawy: ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy ok 40 min.
Gulasz:
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zrumieniamy na niewielkiej ilości oleju. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, smażymy do zeszklenia na pozostałym oleju i dodajemy do mięsa. Wszystko zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę do smaku i dusimy ok. 1 godz. 30 minut.
Na koniec wszystko polewamy odrobiną śmietany lub sosu czosnkowego.
Na koniec wszystko polewamy odrobiną śmietany lub sosu czosnkowego.
0 komentarze