Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem
Kolejnym pomysłem na szybki i smaczny obiad jest zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem boczku i pieczarek.
SKŁADNIKI:
- ziemniaki (0,5-1 kg, w zależności od il. os.)
- koszyczek pieczarek
- paczka boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka w proszku (Kamis)
- sól morska z pieprzem i ziołami (Kamis)
- śmietanka 30% 200ml
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do momentu aż będą miękkie ale nie rozgotowane
Pieczarki obieramy i kroimy w talarki, cebulę i boczek kroimy w paski
Pokrojoną cebulę, boczek i pieczarki wrzucamy na patelnię, i podsmażamy do momentu aż wszystko się zarumieni.
Doprawiamy solą, pieprzem, i słodką papryką w proszku, dorzucamy czosnek.
po ok 20 min dodajemy śmietankę i mieszamy ok. 5 min.
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, i kroimy w talarki. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy wszystko z patelni.
Wkładamy naczynie z zapiekanką do piekarnika rozgrzanego do 180st i zostawiamy na ok 40 min.
i gotowe: SMACZNEGO!!!
0 komentarze