Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i boczkiem

by - 04:20


Kolejnym pomysłem na szybki i smaczny obiad jest zapiekanka ziemniaczana z dodatkiem boczku i pieczarek. 


SKŁADNIKI:

- ziemniaki (0,5-1 kg, w zależności od il. os.)
- koszyczek pieczarek
- paczka boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku 
- papryka słodka w proszku (Kamis)
- sól morska z pieprzem i ziołami (Kamis)
- śmietanka 30% 200ml



Ziemniaki gotujemy w mundurkach do momentu aż będą miękkie ale nie rozgotowane


Pieczarki obieramy i kroimy w talarki, cebulę i boczek kroimy w paski




 Pokrojoną cebulę, boczek i pieczarki wrzucamy na patelnię, i podsmażamy do momentu aż wszystko się zarumieni.
Doprawiamy solą, pieprzem, i słodką papryką w proszku, dorzucamy czosnek.


po ok 20 min dodajemy śmietankę i mieszamy ok. 5 min.


Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, i kroimy w talarki. Rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i dodajemy wszystko z patelni.
Wkładamy naczynie z zapiekanką do piekarnika rozgrzanego do 180st i zostawiamy na ok 40 min.


i gotowe: SMACZNEGO!!!


You May Also Like

0 komentarze

https://www.instagram.com/cookbookbyfaye/