Taka moja mała wariacja na temat naleśników, bo przecież nie zawsze muszą być z dżemorem lub owocami :)
Przepis na naleśniki
• 150 g mąki
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• szczypta soli
• woda mineralna lub zwykła woda
• masło lub olej roślinny do smażenia
Farsz do naleśników:
• 2 cebule
• mały por
• natka pietruszki
• sól czosnkowa Kamis
• czosnek granulowany Kamis
• przyprawa ostra Kamis
• żółty ser w plastrach
Naleśniki: Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta wodę w takiej ilości żeby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni, (jeśli mamy taką do smażenia naleśników to będzie idealnie), na małej ilości masła lub oleju roślinnego.
Farsz:
Cebule i por kroimy w paski, szatkujemy pietruszki wszystko wrzucamy do miseczki zalewamy odrobiną oliwy z bazylią, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na chwile.
Na usmażone naleśniki nakładamy cebulowy mix, ser żółty i zawijamy w krokiety. Obtaczamy w jajku i bułce tartej. Lekko podsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na 15 min w 150st.
0 komentarze