Zapiekanka makaronowa z brokułami

by - 09:31

To że lubię makaronowe kombinacje pewnie już zauważyliście, tym razem wersja fit w pełnowartościowym daniu ;) Polecam wszystkim trenującym, fanom makaronu i smakoszom :) 



 Potrzebujemy:

- makaron pełnoziarniste świderki: 300 g
- średnia cebula
- brokuł, umyty
- 2 jajka
- 1 opakowanie szynki surowej dojrzewającej
- małe pomidorki cherry
- śmietana 12% 200 g
- 1 kulka mozzarelli
- ser  starty na małych oczkach do posypania
- sól morska z ziołami prowansalskimi Kamis
- pieprz kolorowy Kamis


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg).

Cebulę siekamy  w kosteczkę. Całe opakowanie szynki kroimy w paski.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wycinamy różyczki brokułu, następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Do garnka z wrzącą, osoloną wodą wrzucamy różyczki brokułu i gotujemy bez przykrycia.

Na patelnię (bez tłuszczu) wrzucamy szynkę, smażymy, dodajemy cebulę i całość mieszamy.
Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy 2 całe jajka, mieszamy, dodajemy sól i pieprz.
Pomidorki kroimy w ćwiartki. Wyciągamy z wody ugotowane brokuły.
Ugotowany i odcedzony makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietaną, dodajemy pomidory, szynkę i cebulę z patelni, brokuły.
Mozzarellę kroimy na kostkę, dodajemy do zapiekanki. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzch ścieramy ser.
Wkładamy do piekarnika (najpierw pieczemy ok. 10 minut w 180°C (termoobieg), następnie około 5-10 minut w 200 stopniach C (funkcja grill).
Wyciągamy zapiekankę z pieca.






You May Also Like

3 komentarze

https://www.instagram.com/cookbookbyfaye/