Wege krem z soczewicy z bazylią
Bardzo lubię zupy, a w szczególności kremy. Ostatnio moim faworytem jest krem z soczewicy, pożywny, rozgrzewający i przede wszystkim smaczny.
POTRZEBUJEMY:
- 2 średnie ziemniaki
- marchewka
- cebula czerwona
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- bazylia suszona
- sól morska ziołami prowansalskimi Kamis
- pieprz kolorowy Kamis
- mieszanka suszonych warzyw typu Vegeta
Soczewice gotujemy wg zaleceń na opakowaniu, cebulę przesmażamy na patelni aż się zeszkli. Marchewkę i ziemniaki gotujemy do miękkości z dodatkiem mieszanki z warzyw. Gdy wszystko już będzie miękkie i soczewica ugotowana, łączymy z cebulą i blenderem miksujemy na krem.
Na koniec posypujemy suszoną bazylią.
Smacznego :)
0 komentarze