Kasza pęczak z indykiem i buraczkami
Ostatnio bardzo uwielbiana przez moje dziecię kasza pęczak dodawana do wszystkiego.
Moja propozycja obiadowa to filet z indyka, buraczki i kasza pęczak.
Kilka faktów:
Kasza pęczak to jeden z rodzajów kaszy jęczmiennej. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. To z niego produkuje się kaszę perłową.
Kasza pęczak ma sporą zawartość tzw. rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, dzięki czemu przyczynia się do obniżenia we krwi złego cholesterolu LDL.
W kaszy pęczak znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę K, ponadto wiele cennych składników mineralnych: wapń, cynk, potas oraz żelazo.
Kasza pęczak posiada gluten.
SKŁADNIKI:
- 3 filety z indyka
- 2 paczki kaszy pęczak
- buraczki obiadowe Develey
- sos ziołowy Develey
- żurawina Develey
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
Filety doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy. Kasze gotujemy ok 15-20min. Dodajemy buraczki i sos ziołowy a na usmażone kotlety nakładamy odrobinę żurawiny.
2 komentarze
Uwielbiam kaszę pęczak. Przypomniałaś mi, że nie mam jej już w swoich zasobach i nie wiem jak smakuje z buraczkami:) Jutro nadrobię!
OdpowiedzUsuńNo u nas ostatnio numer 1 zamiast ziemniaków. :) z buraczkami super
OdpowiedzUsuń