Zupa pieczarkowa czyli smaki przedszkolne
Rozmowa matki z córką
Ja: Co dzisiaj jemy na obiad? na co masz smak?
A: zjadłabym zupę pieczarkową ale taką jaka była w przedszkolu, z gwiazdkami ;)
No cóż kulinarne wyzwania są zawsze The Best ;)
I weź tu kobieto odtwórz smaki przedszkolne, ale czego się nie robi da dziecka :)
Najważniejsze że się udało i po spróbowaniu A. powiedziała: Mamusiu taka jak w przedszkolu! Pycha!
SKŁADNIKI:
- pół koszyczka pieczarek
- 1,5l rosołu drobiowego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietanki (18% lub 30%)
- sól, pieprz
Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Masło roztapiamy, wrzucamy cebulkę aż się zeszkli.
Dodajemy grzyby, smażymy aż się zarumienią.
Rosół gotujemy. Wrzucamy pieczarki i cebulę. Gotujemy ok. 20 min na małym ogniu. Czekamy aż się przestudzi i miksujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę mieszamy dokładnie w śmietance i wlewamy do zupy. Gotujemy.
Gotujemy makaron w moim przypadku gwiazdki.
Dodajemy do zupy i gotowe :)
1 komentarze
Uwielbiam zapach podsmażanych pieczarek. Jest bardzo aromatyczny. Taka zupka jest genialna.
OdpowiedzUsuń