Gołąbki w sosie pomidorowym
Robiąc gołąbki po raz drugi, nawet się nie spodziewałam że będą u nas królować przez 4 dni i że będę je musiała robić 2 razy pod rząd a to dlatego że dziecię me tak posmakowało w tej jakże tradycyjnej i w sumie zwykłej potrawie. :)
POTRZEBUJEMY:
- główkę kapusty białej
- ryż (wg uznania)
- mięso mielone wieprzowo-wołowe (wg uznania)
- sól
- pieprz
- mix warzywny typu Vegeta
- 1 jajko
SOS:
- koncentrat pomidorowy
- ketchup McDonalds Develey
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą.
Musimy pilnować żeby nam się nie rozgotowała, gdy liście będą miękkie, widelcem odrywamy i układamy do wystygnięcia. W między czasie mięso łączymy z jajkiem, przyprawami, i ugotowanym ryżem, mieszamy. Nakładamy na liść ilość mniej więcej jak stołowa łyżka i zawijamy. W naczyniu żaroodpornym układamy osobno liście i wlewamy do polowy wodę. Na to układamy gołąbki i również przykrywamy liśćmi żeby nam się w piekarniku nie spaliły. Piekarnik nastawiamy na ok 150 st i pieczemy ok 45 min.
Sos:
Do garnka nalewamy wodę i gotujemy, gdy będzie wrzała wrzucamy kostkę rosołową i dodajemy koncentratu i ketchupu. Przyprawiamy. Jeżeli ubicie bardzo gęsty można dodać zasmażkę.
2 komentarze
Uwielbiam gołąbki i mogłabym je jeść na okrągło:) Zwykle przygotowuję więcej i mrożę, żeby mieć zapas.
OdpowiedzUsuńostatnio wlansie mialam smaka - i gdyby nie nadchodzace swieta to pewnie bysmy zrobili.
OdpowiedzUsuń