Gołąbki w sosie pomidorowym

by - 03:32

Robiąc gołąbki po raz drugi, nawet się nie spodziewałam że będą u nas królować przez 4 dni i że będę je musiała robić 2 razy pod rząd a to dlatego że dziecię me tak posmakowało w tej jakże tradycyjnej i w sumie zwykłej potrawie. :)


POTRZEBUJEMY:

- główkę kapusty białej
- ryż (wg uznania)
- mięso mielone wieprzowo-wołowe (wg uznania)
- sól
- pieprz
- mix warzywny typu Vegeta
- 1 jajko


SOS:

- koncentrat pomidorowy
- ketchup McDonalds Develey
- kostka rosołowa
- sól 
- pieprz

Kapustę wkładamy do garnka z gotującą się wodą.
Musimy pilnować żeby nam się nie rozgotowała, gdy liście będą miękkie, widelcem odrywamy i układamy do wystygnięcia. W między czasie mięso łączymy z jajkiem, przyprawami, i ugotowanym ryżem, mieszamy. Nakładamy na liść ilość mniej więcej jak stołowa łyżka i zawijamy. W naczyniu żaroodpornym układamy osobno liście i wlewamy do polowy wodę. Na to układamy gołąbki i również przykrywamy liśćmi żeby nam się w piekarniku nie spaliły. Piekarnik nastawiamy na ok 150 st i pieczemy ok 45 min. 

Sos: 

Do garnka nalewamy wodę i gotujemy, gdy będzie wrzała wrzucamy kostkę rosołową i dodajemy koncentratu i ketchupu. Przyprawiamy. Jeżeli ubicie bardzo gęsty można dodać zasmażkę.


You May Also Like

2 komentarze

  1. Uwielbiam gołąbki i mogłabym je jeść na okrągło:) Zwykle przygotowuję więcej i mrożę, żeby mieć zapas.

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio wlansie mialam smaka - i gdyby nie nadchodzace swieta to pewnie bysmy zrobili.

    OdpowiedzUsuń

https://www.instagram.com/cookbookbyfaye/